1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

 

Kedves Vendég!

Üdvözlünk Székelyföldön, az évezredes titkok és legendák hazájában!

Szervezett túráink lehetőséget nyújtanak a csoportoknak abban, hogy bebarangolhassák “Tündérország” néhány meseszép vidékét.

1.Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó, Békás-szoros

Típus: Egynapos autóbuszos ,illetve gyalogtúra.

Indulás helyszíne: Székelyudvarhely, a Petőfi Panzió és Étterem.

Első megálló: A Bucin tetőn keresztül, Gyergyószentmiklósra érkezünk. Hargita megye harmadik legnépesebb városa, az egykori Gyergyószék központja.

Románia egyik leghidegebb éghajlatú városa, évente átlagosan több mint 160 fagyos nappallal.

Gyergyószentmiklós szíve, az egykori Piactér, ma Szabadság tér néven Erdély egyik legszebben parkosított kisvárosi főtere. Mai képe a 19-20. század fordulóján alakult ki, amikor emeletes épületeket építettek a helyi kézművesek kezdetleges házainak helyére. Ezek egyike ma a városi kórház, egy másik a bíróság.

A hagyományos népi mesterségek közül fontos megemlítenünk a fafaragást, gyapjúfonást, kerámiakészítést, szalmafonást, méhészetet, fazekasságot, tojásírást valamint a kovács és ács munkákról sem szabad megfeledkeznünk.

Itt az étel nem is esik jól egy deci, "egy húzás" pálinka nélkül, mondják a helybeliek.

Látnivalók Gyergyószentmiklóson:

· Szabadság tér

· Márton Áron utca

· Ortodox templom Zsinagóga

· Szent István király ereklyéinek   felmagasztalása templom és plébánia

· A város melletti Csobot-hegy

· Hiripné, később Both várának romjai.

· Csíky-kert

· Vízimalom

Második megálló: Gyergyószentmiklósról a Gyilkos-tó fele vesszük az irányt. A Gyilkos-tó egy természetes torlasztóHagymás-hegységben, a Keleti-KárpátokbanHargita megye északkeleti részén.

1837-ben keletkezett egy közeli hegyről lecsúszó törmelék következtében. A  visszahúzódóban van, a visszamaradó kisebb tavak elláposodtak.

A Gyilkos-tó fölé emelkedik a Kis-Cohárd (1344 m) sziklája északon. Itt lehetőség van csónakázásra, illetve a gyalogtúrák kedvelőinek kihagyhatatlan a Kis-Cohárd tető, ahonnan gyönyörű kilátást kapunk a tájra.

 

Leírás: C:\Users\Lehel\Desktop\túra\a-gyilkos-to.jpg

Gyilkos-tó háttérben a Kis-Cohárd sziklája

Végállomás: Ezt követően elérjük utolsó úticélunkat, a Békás-szorost.

A Békás-szoros (románul Cheile Bicazului) egy tektonikus eredetű szurdokvölgyHagymás-hegységbenErdélybenHargita megye északkeleti részén, a Békás-patak völgyében.

A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része. A Békás-szorost közrefogó hegycsúcsok: Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), Mária-kő (1125 m).

Az Oltár-kő nyugati lábánál a Lapos-kanyonon keresztülfolyva, a Lapos-patak ömlik a Békás-patakba. A szurdok alsó részén, a Kis-Békás-patak mentén található a Kis-Békás-szoros.


Békási-szoros